Stichting Limits to Earth
Wat wij doen

Wat wij doen

Financiering

Limits to Earth verstrekt renteloze leningen aan duurzame initiatieven met een goed business plan. De Stichting blikt trots terug op een hele reeks aan start-ups en bedrijven die, mede door onze steun, het is gelukt rendabel te worden.

De afgelopen jaren heeft Stichting Limits to Earth vier ondernemers ondersteunt met een renteloze lening. Bijvoorbeeld het Rotterdamse initiatief BroodNodig

Brood vergisten is rendabel omdat brood een hoge energetische waarde heeft. We tonen hiermee niet alleen de waarde van broodafval aan, we ontwikkelen met de broodvergister ook een duurzaam product dat economisch rendabel is. De vergisten worden ontwikkeld voor bakkers, zodat zij hun eigen energie kunnen gaan opwekken. Parallel hieraan bekijken we hoe in Rotterdam het gedrag van de bewoners kan veranderen als het gaat om (brood)afval. Ook zwerfbrood, brood op straat, kan worden omgezet in duurzame energie! Brood is te waardevol om zomaar weggegooid te worden. Om tot gedragsverandering te komen is bewustwording van mensen van de waarde van broodafval stap nummer 1. Een efficiënte manier om dit te doen is gedragsverandering lucratief te maken. Gedragsverandering gaat gemakkelijker als het wat oplevert. BroodNodig ontwikkelt een kleinschalige Broodvergister die broodafval omzet in energie.

BroodNodig maakt van afval waarde!

– BroodNodig haalt afval van de straat en uit het huishoudelijk afval;
– BroodNodig maakt van broodafval een grondstof voor duurzame energie
– BroodNodig creëert nieuwe werkgelegenheid
– BroodNodig zorgt ervoor dat broodafval ‘bij de bakker blijft’ d.w.z. minder transport
– BroodNodig biedt het MKB de mogelijkheid zelf duurzame energie op te wekken uit eigen afvalproducten en dat kan op de langere termijn gunstige economische effecten hebben.

Om in aanmerking te komen voor een lening kunnen initiatiefnemers een verzoek indienen bij de Stichting. Initiatieven worden beoordeeld op basis van de mate waarin ze bijdragen aan het bereiken van duurzaamheidsdoelen (het zij op sociaal- of klimaatvlak), de mate van volwassenheid van de business case, de organisatie daarachter en de kans dat het intiatief op termijn op eigen financiële benen kan staan. Als Rotterdamse stichting geven wij de voorkeur aan lokale business cases.

Rendement en risico staan bij LTE niet centraal. De duurzame ambitie van de initiatiefnemer wél! Zodra er een stabiele bron van inkomsten is gegenereerd, kan het geld worden teruggestort. Op deze manier kan de Stichting steeds weer nieuwe generaties van duurzame start-ups vooruithelpen.

Onze lening financiert een deel van jouw plan. Wij verwachten dat je met bijvoorbeeld eigen middelen, giften, bankleningen, kapitaal van investeerders of crowdfunding de rest van de financiering rond krijgt. Een renteloze lening van LTE kan het verschil maken om een business case rond te krijgen.

Heb jij een idee dat hier prima op aansluit? Stuur hier je business case in.

Evenementen

Stichting Limits to Earth is erop gericht bij te dragen aan een duurzamere samenleving. Dit doen we aan de ene kant door periodiek evenementen te organiseren waar aandacht wordt gevraagd voor de “Grenzen van de Aarde”. Aan de andere kant ondersteunt de Stichting goede business cases, die op innovatieve wijze een steentje bijdragen aan het behalen van één of meer duurzaamheidsdoelen (UN Sustainable Development Goals).

Om belangstellenden inzicht te geven in hedendaagse sociale en klimaat-uitdagingen organiseert de Stichting periodiek evenementen. We richten ons erop vooral díe aspecten te belichten die wellicht iets minder voor de hand liggen.

In het verleden konden we bijvoorbeeld, in samenwerking met het Silent Snow project van Gouden Kalf winnaar Jan van den Berg en Pipaluk Knudsen-Ostermann, bewustzijn creëren ten aanzien van de vervuiling door persistente organische pesticiden (POP’s).

Tevens konden we in het verleden, in samenwerking met Vincent Kneefel, aandacht voor de staat van onze oceanen vragen door presentaties van boek ‘Giants of the Caribbean’.

Produceer jij media of een evenement waar aandacht aan één of meer duurzaamheidsdoelen wordt besteed? Neem contact met ons op voor een samenwerking.